ProjektINSTANT – Innovative Sensor for the fast Analysis of Nanoparticles in Selected Target Products
Grunddaten
Akronym:
INSTANT
Titel:
Innovative Sensor for the fast Analysis of Nanoparticles in Selected Target Products
Laufzeit:
01.03.2012 bis 31.08.2015
Abstract / Kurz- beschreibung:
INSTANT started within the EU-Call FP7-NMP.2011.1.3-1 on March 1st and are facing the challenge of detecting, identifying and quantifying engineered nanoparticles (ENPs) in complex matrices. 5 SMEs together with 3 universities and the BAM will develop an innovative, cost effective, and easy to use analytical tool to extract, detect and identify ENPs typically used in cosmetic products (e.g. sunscreen, toothpaste, deodorant, ...) and engineered food (e.g. instant soups, ketchup, ice cream, ...) and drinks (e.g. fruit juice, energy drinks, bottled water, ...). studies. In the focus are recently emerging ENPs like Ag, SiO2, TiO2, ZnO, and organic NPs. They monitor the exposure of consumers to ENPs using a label free opto-electrochemical sensor array in combination with novel recognition elements like molecular imprinted polymers or nanotubes.
Schlüsselwörter:
food and cosmetics
automated sensor
Nanoteilchen
nanoparticles
Beteiligte Mitarbeiter/innen
Leiter/innen
Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät
Universität Tübingen
Universität Tübingen
Institut für Physikalische und Theoretische Chemie (IPTC)
Fachbereich Chemie, Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät
Fachbereich Chemie, Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät
Lokale Einrichtungen
Institut für Physikalische und Theoretische Chemie (IPTC)
Fachbereich Chemie
Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät
Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät
Geldgeber
Brüssel, Belgien